John Brom, wethouder Economie in Nijmegen: “In Nijmegen werken we samen met ondernemers al jaren met een Economische Visie. We investeren ruim 2 miljoen om ondernemers te ondersteunen en activiteiten te starten, via meer dan 50 projecten. Deze visie actualiseren we nu. Tech en de human factor blijven de hoofdthema’s. We luisteren naar onze ondernemers, kennisinstellingen en betrokkenen én doen onderzoek – onder andere via de Monitor Ondernemersklimaat – daardoor krijgt de Economische Visie ook nieuwe accenten. Tijdens de Netwerk- en Inspiratiebijeenkomst op 5 juni staan we hierbij stil. Wees welkom!”
Eén van die nieuwe accenten is Nijmegen als groeistad. Brom: “We worden naast een woonstad, ook steeds meer een werkstad. Dit vraagt om voldoende ruimte voor nieuwe werklocaties, aandacht voor bestaande werklocaties en ruimte voor kantoormeters, evenementen en de vrijetijdseconomie.”
“Onze sterkste sector, health en high tech, willen we versterken door meer nadruk op innoveren en excelleren: investeren in nieuwe ontwikkelingen en trots uitdragen. Ook werken we een aanpak voor scale-ups verder uit, zoals we die ook hebben voor start-ups. Qua human factor focussen we niet zozeer op groei van het aantal banen, maar op aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Er is aandacht voor energiecongestie en klimaatverandering én voor de binnenstad en vrijetijdseconomie. Want we hebben campussen en bedrijventerreinen, maar de binnenstad is de derde werklocatie van de stad met veel werk voor praktisch opgeleiden.”
Van 10.000 banen in 10 jaar naar brede welvaart
In de huidige Economische Visie is de ambitie opgenomen om in 10 jaar 10.000 banen te realiseren in Nijmegen. Deze ambitie wordt losgelaten. Brom: “Deze ambitie is al ruimschoots behaald als je naar de arbeidsmarkt kijkt: er is voldoende aanbod aan banen. De uitdaging zit ‘m juist in de match tussen vraag en aanbod. Daarnaast verhuizen mensen niet alleen meer voor een baan naar een stad, maar om een totaalplaatje: hoe zijn de voorzieningen in die stad en het woningaanbod? Hoe is de bereikbaarheid en staat het niet vol met milieubelastende bedrijven? Het gaat veel meer om brede welvaart.”
Kwalitatieve economische groei
“Ook moet je je afvragen, hóe je economisch wil groeien als stad. De nieuwe visie richt zich op een kwalitatieve economische groei: we koppelen onze ambitie aan een ‘brede welvaartsindex’ waarbij ook indicatoren als woontevredenheid worden meegenomen.”
Monitor Ondernemersklimaat
Deze tweejaarlijkse enquête onder bedrijven laat zien hoe het gaat met de ondernemers in de stad. Ondernemers in Nijmegen geven aan dat het nog goed gaat met hun bedrijf. Bijna de helft van de respondenten (46%) denkt dat hun bedrijf een positieve ontwikkeling zal doormaken in de stad of regio de komende jaren. 40% denkt dat de ontwikkeling ongeveer gelijk zal blijven. 8% verwacht een negatieve ontwikkeling. Ondernemers waarderen het Ondernemersklimaat met een 6,2. Brom: “Dat is een vergelijkbaar cijfer met landelijke cijfers. Uit landelijk onderzoek weten we dat ondernemers zich zorgen maken om de impact van internationale ontwikkelingen op hun onderneming en om vraagstukken die nu nog niet door het kabinet voldoende worden aangepakt. Zoals netcongestie en stikstof.”
5 juni Netwerk- en Inspiratiesessie
5 juni is de eerstvolgende Netwerk- en Inspiratiesessie van 16.30 uur tot 18.15 uur, met na afloop een netwerkborrel tot 20.00 uur. Laat je inspireren over duurzame inzetbaarheid en talentontwikkeling, dé sleutel tot groei en succes. Een cultuur waarin medewerkers zich continu ontwikkelen, zorgt voor meer werkplezier, betere resultaten en maakt de organisatie aantrekkelijker voor nieuw talent. Naast keynote spreker Sven Rickli – organisatiepsycholoog en bedrijfskundige met als specialisatie leiderschap, cultuur en gedrag – laten we ook inspirerende Nijmeegse voorbeelden zien.