Jan van Iersel
Voorzitter College van Bestuur van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en Lid The Economic Board Regio Arnhem Nijmegen

Mkb’ers hebben uitdagingen waar HVHL bij kan helpen

De brede regio werkt steeds beter samen rond duurzaamheid en circulariteit. Dat stemt Jan van Iersel van Hogeschool Van Hall Larenstein natuurlijk tevreden. Maar hij ziet ook kansen die onbenut blijven. Tussen kennisinstellingen en mkb’ers zijn de lijntjes bijvoorbeeld vaak nog dun.

Van Iersel is de voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Die school, met vestigingen in Velp en Leeuwarden, wordt in binnen- en buitenland geroemd om zijn kennis van groen en blauw, oftewel duurzaamheid en water. Ook is HVHL al jarenlang bijna onverslaanbaar bij de verkiezing van de meest duurzame universiteit of hogeschool van Nederland.

Worstelen met vragen

Je zou denken dat bedrijven in de rij staan om samen te werken met zo’n kennisinstelling, maar dat is maar deels het geval. “De grotere organisaties vinden ons wel. Maar voor de duizenden mkb-bedrijven in de regio geldt dat niet per se”, zegt Van Iersel. “Die bedrijven worstelen met vragen over duurzaamheid en circulariteit. Ze moeten vaak veranderen, vanwege wetgeving of om aantrekkelijker te worden voor talent. Ze hebben uitdagingen waar wij ze bij kunnen helpen.”

Er zitten veel voordelen aan samenwerken, van beide kanten, zo legt Van Iersel uit. “Het is voor ons heel belangrijk dat onze hbo’ers en ook de docenten zich bezig kunnen houden met échte en niet met fictieve vraagstukken. Docenten kunnen de kennis die ze opdoen ook weer in programma’s verwerken. Daarnaast kunnen we een spin in het web zijn. We kunnen bedrijven met elkaar verbinden.”

Bitterballen en bier

Er zijn al wel mooie samenwerkingen. “Studenten hebben producten, waaronder bitterballen, ontwikkeld met lupinebonen als basis. Dat project is tot stand gekomen met ondersteuning van Provincie Gelderland en de EU. De studenten gaan de bitterballen nu via hun bedrijf verkopen. Een andere student heeft voor een afstudeerproject bier op basis van wei (een reststroom van kaasproductie, red.) ontwikkeld voor kaasmaker Remeker.”

Van Iersel zou graag zien dat HVHL en andere kennisinstellingen beter bereikbaar zijn voor mkb’ers, bijvoorbeeld via een centraal portaal. “Iemand moet daarbij de bestaande initiatieven zien te verbinden. Wij zouden die rol zeker kunnen pakken, samen met bijvoorbeeld de HAN en de Radboud Universiteit.”

Delen via

Zoeken naar: