De langetermijnvisie van Dura Vermeer brengt blijvende verandering in de bouwsector

Geplaatst op 14 april 2025

‘Eerst de mens, dan de techniek’, oppert familiebedrijf Dura Vermeer. Daarmee breken ze met de traditionele bouwaanpak, die vaak gedreven wordt door kortetermijndenken. Door vooruit te kijken en bewuste, duurzame keuzes te maken, geven ze materialen en grondstoffen meer waarde. Dit is alleen mogelijk wanneer alle betrokken partijen, van gemeenten en ontwerpers tot producenten, aannemers, financiers en het onderwijs, dezelfde intrinsieke motivatie delen om de wereld een stukje beter te maken.

Waarde nog onderschat

“De waarde van circulair bouwen wordt in de sector nog vaak onderschat,” zegt Harm Brouwer, bedrijfsleider van Dura Vermeer Regio Noord Oost. “Hoewel men begrijpt dat duurzaam bouwen beter is voor mens en milieu, wordt nog te weinig ingezien wat het verder kan opleveren. We moeten afstappen van de gedachte dat goedkoop op korte termijn ook goedkoop op lange termijn is. Vandaar dat wij inzetten op een krachtig netwerk, op samenwerken, opleiden en verbinden.”

Met elkaar, voor elkaar

Dura Vermeer brengt alle betrokken partijen aan tafel voor een intensieve samenwerking. Harm legt uit hoe dat in de praktijk gaat. “Dit proces begint al in de ontwerpfase. Vanaf de eerste schets werken we samen met de opdrachtgever, zoals een gemeente, bij het traject. We delen onze expertise en zorgen voor volledige transparantie over de begroting, risicobeheersing en de waarde van een langetermijnvisie. We merken dat gemeenten het waarderen om vroeg in het proces mee te denken. Ze beschikken zelf vaak nog niet over de benodigde kennis, maar naarmate dat groeit, ontstaan er samen steeds betere ideeën.”

Een concreet voorbeeld is De Grote Griet in Arnhem. Hier is emissieloze asfaltset gebruikt, waardoor de weg zonder uitstoot is aangelegd. Dit zorgt voor minder milieubelasting en geluidsoverlast. De gemeente Arnhem was gemotiveerd om duurzaamheid toe te passen. “Dit project laat zien hoe opdrachtgevers en uitvoerders samen kunnen werken aan een emissievrije toekomst. Dat doen we simpelweg omdat het moet, omdat we geen keuze hebben. Want wij wensen elke generatie een leefbare toekomst,” vertelt Harm.

Profiteren van de investering

Harm ziet al veel positieve veranderingen in de regio, maar hoopt dat nog meer partijen het belang van langetermijndenken gaan inzien. “Voor gemeenten betekent duurzaam bouwen minder onderhoudskosten en een toekomstbestendige infrastructuur. Ontwerpers krijgen de kans om met innovatieve en duurzame materialen te werken, wat hen uitdaagt tot nieuwe en creatieve oplossingen. Producenten kunnen inspelen op de groeiende vraag naar circulaire bouwmaterialen, wat hun positie op de markt versterkt. Aannemers profiteren van een efficiënter bouwproces met minder verspilling en lagere faalkosten. Financierders zien hun investeringen beter renderen omdat duurzame projecten op de lange termijn waardevoller zijn. En in het onderwijs zorgt dit voor een toekomstgerichte benadering waarbij studenten leren hoe circulair bouwen de standaard kan worden.”

Net Zero missie

Dura Vermeer streeft naar een volledig duurzame en circulaire bouwsector onder de missie Net Zero. Door te investeren in circulair asfalt, emissievrije bouwplaatsen en biobased materialen willen ze blijvende impact maken. Harm roept alle partijen op om samen te werken aan dit gedeelde doel: “Alleen door open en transparant samen te werken kunnen we de bouwsector echt verduurzamen.”

www.duravermeer.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkoparnhem-nijmegen.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: