HAN brengt onderwijs en praktijk samen voor een leven lang ontwikkelen

Geplaatst op 15 april 2025

Studeren beperkt zich allang niet meer tot enkel de studententijd. Door de krappe arbeidsmarkt en de snel veranderende wereld investeren steeds meer organisaties in bijscholing van hun medewerkers. Tegelijkertijd is het een uitdaging om jezelf te blijven ontwikkelen naast je werk en andere verplichtingen.

De HAN University of Applied Sciences speelt hierop in met flexibel onderwijs en nauwe samenwerkingen met bedrijven. Aly Smelt-Medendorp, lid van het College van Bestuur van de HAN, licht toe: “We zijn meer dan een hogeschool voor voltijdstudenten. We delen onze kennis niet alleen met studenten, maar ook met professionals die al in het werkveld staan. Wij vinden het belangrijk om een leven lang te ontwikkelen.”

Leren in de praktijk

In sectoren zoals zorg en techniek nemen de tekorten steeds verder toe. De HAN draagt bij aan een oplossing door het mogelijk te maken werken en leren te ccombineren. “We koppelen studenten aan bedrijven in de regio, zodat ze direct praktijkervaring opdoen. Dit bereidt hen beter voor op de arbeidsmarkt. We zien hoe waardevol deze aanpak is, de praktijk leer je niet uit een boek, die moet je ervaren. Deze manier van leren bieden wij bedrijven ook aan voor hun medewerkers.”

Aly noemt als voorbeeld de samenwerking met Alliander. “Samen hebben we verschillende trainingsprogramma’s en curcussen ontwikkeld voor hun personeel. Nu ontwikkelen we gezamenlijk regionale talentenplannen om de grote arbeidsmarkttekorten in de energiesector aan te pakken. We kijken niet alleen naar wat medewerkers moeten leren, maar ook hoe we dit het beste kunnen aanbieden.”

Maatwerk voor grote bedrijven en de kleine ondernemer

De HAN biedt bedrijven opleidingsprogramma’s die aansluiten op hun specifieke behoeften. “We werken nauw samen met bedrijven om opleidingen te ontwikkelen die relevant zijn. Daarbij vinden we het belangrijk dat leren ook te doen blijft. Een ontwikkeltraject moet daarom goed passen binnen de dynamiek van een werkend leven,” stelt Aly.

Zo heeft de HAN voor CCV Nederland een leiderschapstraject ontwikkeld. “Het doel was om teamleiders sterker te maken in hun rol en hun managementpositie te verbeteren,” legt Aly uit. “De deelnemers waren zo enthousiast dat er daarna een flexibel modulair programma werd opgezet.”

Ook voor ondernemers biedt de HAN ondersteuning. Zo werd tussen 2020 en 2024 de leergang ‘Toekomstbestendig Retailmanagement en Leiderschap’ georganiseerd voor retailers in de regio’s Zutphen, Arnhem, Doetinchem en de Achterhoek. “Door financiële steun van regio-dealsubsidies en gemeenten konden ondernemers met minimale kosten deelnemen,” vertelt Aly. “We hielden rekening met hun drukste periodes, zodat het goed te combineren was met hun werk.” De reacties waren zeer positief. “Veel ondernemers zagen het belang in van werken aan hun bedrijf in plaats van alleen in hun bedrijf.”

Inspelen op verandering

Met meer dan 280 cursussen, modules en deeltijdstudies biedt de HAN een breed aanbod aan scholingsmogelijkheden. En dat is niet zonder reden, zegt Aly: “We leven in een tijdperk waarin veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Voor bedrijven is het soms lastig om bij te blijven. Denk aan de snelle opkomst van AI, maar ook aan veranderende wet- en regelgeving.”

Bedrijven die hun personeel tijdig om- of bijscholen, blijven de concurrentie een stap voor. De HAN ondersteunt dit proces door een nauwe samenwerking met bedrijven om hun trajecten zo slim en flexibel mogelijk in te richten.

www.han.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkoparnhem-nijmegen.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: