Ondernemer Bram Steneker startte KickStart Food met een dubbele missie: catering van hoogwaardig culinair niveau én betekenisvol werk voor mensen met een arbeidsondersteuningsvraag. Vanuit de eigen keuken, op Industriepark Kleefse Waard (IPKW), biedt KickStart een variëteit aan cateringdiensten voor Arnhem, Nijmegen en omgeving. Van zakelijke lunches tot exclusieve diners, altijd met een hoge standaard voor hospitality, smaak en presentatie. Het bedrijf werkt intensief samen met lokale leveranciers en gebruikt uitsluitend de beste, seizoensgebonden ingrediënten. In het restaurant op IPKW, wat KickStart runt, kunnen gasten terecht voor koffie en lunch. Hier leren medewerkers van KickStart onder begeleiding horeca-vaardigheden aan.
Bram blikt terug op een periode waarin zijn droom van catering op hoog culinair niveau en inclusief ondernemen werkelijkheid werd en groeit.
Van visie naar bewezen concept
“Onze missie was vanaf het begin helder: catering op culinair topniveau én kansen bieden aan jongeren met een arbeidsondersteuningsvraag,” vertelt Bram. “Ik kan met trots vertellen dat de helft van onze medewerkers via maatschappelijke dienstverbanden in dienst is. Een aantal is al doorgestroomd naar reguliere horecafuncties binnen en buiten ons bedrijf.”
KickStart Food heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige horecaonderneming. Bram, vanuit het drukbezette restaurant: “Het mooie is dat we het werk precies kunnen afstemmen op wat iemand nodig heeft om te groeien. We werken vanuit vertrouwen samen in een fijn team. Dat stelt ons in staat elke dag topkwaliteit catering te leveren én maatschappelijk bij te dragen.”
KickStart Food biedt inmiddels ook kansen aan ervaren krachten. Zoals Joost (43), die door een blijvende blessure zijn werk als chef bijna moest opgeven. Joost: “Dankzij het maatwerk dat Bram biedt, sta ik niet langer aan de zijlijn en kan ik blijven doen waar ik van hou: koken op niveau.”
Groeien met impact
De persoonlijke verhalen van mensen maken Bram het meest trots. “Ik vind het fantastisch om voor onze klanten een perfecte culinaire ervaring neer te zetten. Dat dit hand in hand kan met kansen voor mensen met een ondersteuningsvraag, maakt ondernemerschap voor mij geweldig”.
Neem het verhaal van Jip (23), al een paar jaar bij KickStart Food, eerst als bedienend medewerker en doorgegroeid naar Junior Manager van het restaurant. “Zonder Bram en dit team had ik nooit gedacht dat ik dit zou kunnen,” vertelt Jip. “Hier is aandacht voor mij, voel ik me fijn en kan ik groeien.”
Ook Sid (22) kreeg bij KickStart Food de kans om zich te ontwikkelen in de horeca en werkt nu regulier in de Arnhemse horeca.
Bram blijft bescheiden over deze successen. “We laten gewoon zien dat inclusief ondernemen werkt. Ja, het vraagt soms meer geduld en begeleiding, maar de loyaliteit en motivatie die je terugkrijgt zijn onbetaalbaar.”
De aanpak van KickStart Food blijft niet onopgemerkt. Het bedrijf was genomineerd voor Arnhems Inclusief Ondernemer 2024 en dient regelmatig als voorbeeld voor andere sociale ondernemingen.
Toekomstplannen
KickStart Food wil in de toekomst meer jongeren begeleiden via leerwerktrajecten, kennis delen met andere ondernemers met inclusieve ambities en naast horeca mogelijk ook uitbreiden naar andere sectoren.
De kern blijft onveranderd: kwaliteit leveren en mensen laten groeien. “Elke jongere die hier een KickStart krijgt en vervolgens zijn vleugels uitslaat, is een succes,” aldus Bram, “dat is waar we het voor doen.”
KickStart Food bewijst dat sociaal ondernemen zowel idealistisch als economisch haalbaar is. Bram Steneker geeft jongeren een KickStart in hun horeca-carrière en laat zien hoe je ondernemerschap, catering op niveau en inclusief ondernemen werkelijkheid maakt en laat groeien.