Steeds meer organisaties in de regio Arnhem-Nijmegen laten zien dat inclusief ondernemen loont. Of het nu gaat om bouw, catering, advies of arbeidsontwikkeling: kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt levert veel op. Van nieuwe inzichten en loyale werknemers, tot een hechtere bedrijfscultuur en maatschappelijke impact. Natuurlijk vraagt het begeleiding en doorzettingsvermogen, maar de ondernemers zijn het eens: inclusie versterkt zowel de organisatie als de samenleving.
Wat maakt de organisatie waar u werkt bijzonder?
Rolf Rüthers, algemeen directeur van De Variabele: Bij De Variabele werken we aan het verbeteren van gebouwen, wijken en levens. Met zo’n driehonderd collega’s verduurzamen en onderhouden we sociale huurwoningen, scholen, zorggebouwen en zakelijk vastgoed. Voor onze opdrachtgevers, maar vooral voor én met bewoners en eindgebruikers. Zo dragen we bij aan fijnere leef- en werkomgevingen.
Laura van der Brugge, directeur-bestuurder van Scalabor: Scalabor is hét arbeidsontwikkelbedrijf in Midden-Gelderland. Wij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun talent te ontdekken en te benutten in diverse arbeidsmarktsectoren. Dat doen we samen met gemeenten, werkgevers en onderwijsinstellingen en met keuze uit een scala aan ontwikkelrichtingen voor werkzoekenden.
Bram Steneker, directeur en eigenaar van KickStart Food: KickStart Food is een succesvol cateringbedrijf, dat bewezen heeft dat culinair vakmanschap en sociale impact perfect samengaan. Wij bieden mensen met een arbeidsondersteuningsvraag betekenisvol werk en een springplank naar succes. Met twintig medewerkers, van wie de helft een arbeidsondersteuningsvraag heeft, tonen we dagelijks aan dat inclusief ondernemen werkt. Onze maatwerkbegeleiding zorgt ervoor dat talenten tot bloei komen. Onder andere ons lidmaatschap van de Code Sociale Ondernemingen bevestigt dat we aan hoge standaarden voldoen. Ook zien we een stijgende lijn in het succesvol laten uitstromen van jongeren naar reguliere plekken in de horeca, waarbij we ook het vangnet bieden wanneer nodig.
Ellen Mollen, Manager Markt & Ontwikkeling bij Hagemans: Hagemans zorgt ervoor dat panden comfortabel en toekomstbestendig blijven. We onderhouden en renoveren gebouwen, verduurzamen woningen met slimme oplossingen en geven oude gebouwen een nieuw leven. Dat doen we inmiddels met bijna 270 medewerkers. Het mooie aan Hagemans is de fijne familiecultuur. Ondanks onze groei staan we klaar voor elkaar en werken we echt samen aan mooie projecten. Vanuit nieuwe medewerkers krijgen we terug dat ze zo warm ontvangen worden en dat iedereen klaarstaat om ze te helpen. Wij zijn een familiebedrijf dat medewerkers echt ziet.
Marieke van Baars, directeur van De Verschilmakers: Wij zijn een adviesbureau voor leren en veranderen. We houden ons met name bezig in het maatschappelijke veld en met maatschappelijke vraagstukken. Die richten zich individuen en organisaties en bij voorkeur inclusief.
Wat betekent inclusief ondernemen voor uw organisatie?
Steneker (KickStart Food): Inclusief ondernemen vormt samen met culinair vakmanschap het fundament van ons bedrijf. Drie jaar geleden startte ik KickStart Food met de overtuiging dat deze combinatie krachtig is. Die overtuiging is volledig uitgekomen. We zijn gegroeid van focus op jongeren naar het bieden van kansen aan iedereen die ondersteuning kan gebruiken. Voor ons betekent inclusief ondernemen: mensen zien en waarderen, talenten ontdekken en ontplooien, mensen in hun kracht zetten, vertrouwen geven en samen doorzetten.
Mollen (Hagemans): Dit is iets wat bij Hagemans hoort. Mensen een kans geven is waar het om draait en wat wij graag doen. Daar zijn we trots op.
Van der Brugge (Scalabor): Voor mij betekent inclusief ondernemen dat we niet alleen in onze samenleving, maar ook in onze organisaties omkijken naar elkaar en dat iedereen een kans verdient. Ik zie hoe diversiteit en betrokkenheid organisaties sterker maken. Bij Scalabor is dit geen extraatje, maar onze kern. Wij geloven dat ieder talent waardevol is, en dat we samen kunnen zorgen dat niemand buitenspel staat. Inclusief ondernemen is voor ons de kern van onze missie en maatschappelijke opdracht.
Van Baars (De Verschilmakers): Als bedrijf richten we ons aan de werknemerskant en in de opdrachten steeds op inclusiviteit. Het is belangrijk voor zowel de ontmoeting als het begrip. Dit is een opgave waar we als maatschappij gezamenlijk voor moeten staan.
Rüthers (De Variabele): Voor ons betekent inclusief ondernemen kansen geven. Vanuit onze kernwaarden loyaliteit en betrokkenheid vinden we het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Diversiteit brengt nieuwe invalshoeken en versterkt onze bedrijfscultuur en werkplezier. Met ons ontwikkelcentrum bieden we mensen zonder de juiste vaardigheden toch een kans. Zo combineren we maatschappelijke betrokkenheid met groei en kwaliteit.
Welke voordelen ervaart u van inclusief ondernemen?
Van der Brugge (Scalabor): Ik ervaar dagelijks hoe trots en gemotiveerd onze mensen zijn. Werkgevers krijgen er collega’s bij die teams verrijken met energie en creativiteit. In een krappe arbeidsmarkt kan een ondernemer zich geen loyalere werknemers wensen. Wij ontwikkelen werknemers in verschillende stappen richting de reguliere arbeidsmarkt, van beschut werk tot begeleide detachering bij andere werkgevers. Als inclusief ondernemer hebben wij de Intratuin Arnhem, waar de sfeer en kracht van een divers personeelsbestand hopelijk andere ondernemers inspireert om ook ambitieus te zijn als het gaat om inclusie.
Van Baars (De Verschilmakers): Wij ervaren dat vooroordelen verdwijnen en dat er meer begrip voor elkaar is.
Rüthers (De Variabele): Inclusief ondernemen levert ons veel op. Nieuwe medewerkers brengen unieke kennis, vaardigheden en perspectieven mee. Dat verrijkt de dynamiek en maakt de werksfeer beter. Ook is het lastig om uitvoerend personeel te vinden, dus mensen zelf opleiden is waardevol. Zo groeien onze collega’s in hun rol en leren ze onze cultuur stap voor stap kennen. We zijn er trots op dat De Variabele in de top 3 van Vastgoed en Totaalonderhoud staat bij de verkiezing voor de titel ‘Leerbedrijf van het Jaar’ van OnderhoudNL.
Mollen (Hagemans): We geven mensen een kans en leren van en met elkaar. We vinden deze nieuwe medewerkers een welkome aanvulling op ons personeelsbestand in deze krappe arbeidsmarkt en er ontstaan mooie samenwerkingen door het inclusief ondernemen. We ervaren bovendien trots als we zien dat iemand die moeite heeft om (weer) aan de slag te komen, opbloeit binnen ons bedrijf.
Steneker (KickStart Food): Ons team ervaart dagelijks de energie en voldoening van het zien groeien van mensen. Het vraagt inlevingsvermogen, creativiteit en samenwerking, waardoor we als team steeds sterker worden. Dit onderscheidt ons duidelijk van andere cateringbedrijven en geeft ons een sterke maatschappelijke positie, die klanten waarderen én proeven. Het allerbelangrijkste is teamgevoel; iedereen heeft zijn of haar plek en samen zijn we sterk.
Tegen welke uitdagingen loopt u aan bij inclusief ondernemen?
Van Baars (De Verschilmakers): Het bereiken van de juiste mensen. Als je zoekt naar aanvulling op je team en daar vanuit inclusiviteit naar wilt kijken en werven, zijn er weinig vindplaatsen en weinig toegankelijke en bereikbare partners.
Steneker (KickStart Food): Het bij elkaar brengen van een gezonde bedrijfsvoering en het maximaal bieden van kansen. Om impact op te schalen en te voorzien in de groeiende vraag naar inclusieve werkplekken, hebben we structurele groei nodig. Meer opdrachten betekent dat wij duurzaam meer inclusieve werkplekken kunnen bieden. Hier ligt een kans voor organisaties in de regio: door te kiezen voor KickStart Food, realiseren zij meetbare Social Return on Investment. Wij staan klaar voor opdrachtgevers die willen investeren in inclusief ondernemen en samen impact willen maken.
Mollen (Hagemans): De begeleiding is soms een uitdaging: niet iedereen staat hiervoor open of is er geschikt voor. Je hebt hiervoor mensen nodig die intrinsiek gemotiveerd zijn. Ook het systeem in Nederland vormt een uitdaging. Vaak hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt recht op subsidies. Maar als ze gaan starten kennen ze niet alle ‘regels’ en lopen subsidies te lang door. We maken mee dat mensen hierdoor in financiële problemen komen.
Van der Brugge (Scalabor): Begeleiding is inderdaad vaak de grootste uitdaging: maatwerk, tijd en goede jobcoaches zijn essentieel. Ik zie dat werkgevers soms moeten wennen of extra draagvlak nodig hebben. Maar als die stap eenmaal gezet is, overheersen de voordelen. Het vraagt investering, maar levert duurzame waarde op voor bedrijf én samenleving.
Rüthers (De Variabele): Begeleiding is ook bij ons de grootste uitdaging. Daarom bieden we Harrie-helpt trainingen om onze mensen goed voor te bereiden op goede begeleiding. In deze trainingen leren begeleiders omgaan met diverse doelgroepen, zoals statushouders of doven en slechthorenden. Daarnaast hebben we een ‘overkoepelende’ leermeester, waar begeleiders voor advies en met vragen terecht kunnen. Ook letten we goed op de teamsamenstelling. Zo zorgen we dat de dynamiek klopt, iedereen zich prettig voelt en de juiste begeleiding beschikbaar is.
Waar zou u in de komende jaren extra op willen inzetten, als het gaat om inclusiviteit?
Mollen (Hagemans): We willen graag nog meer werkplekken creëren en hierbij samenwerken met onze klanten en partners. Zo krijgen nóg meer mensen kans op een baan.
Rüthers (De Variabele): We willen ons ontwikkelcentrum verder uitbouwen. In de toekomst zouden we ook opleidingstrajecten willen aanbieden voor bewoners van woningcorporaties, in samenwerking met gemeenten en corporaties. Ons doel: mensen vanuit een uitkeringssituatie weer aan het werk helpen. Op korte termijn zien we een kans om huurders op te leiden voor kleine praktische onderhoudstaken in hun eigen woning of complex. Zo creëren we kansen en versterken we buurten.
Van Baars (De Verschilmakers): De werkomgeving van ieder mens zou een afsplitsing moeten zijn van de samenleving. Dat helpt bij de ontmoeting en de verbinding en gaat polarisatie tegen.
Steneker (KickStart Food): We zetten vol in op doorontwikkeling van inclusiviteit in ons bedrijf, omdat we weten dat dit werkt. Intern zetten we bijvoorbeeld onze leer- en ontwikkeltrajecten steviger neer. Ook onderzoeken we actief nieuwe locaties in de regio, waar we werkplekken kunnen bieden aan collega’s die klaar zijn voor meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. We groeien bewust en strategisch, stap voor stap en in verbinding met onze samenwerkingspartners.
Van der Brugge (Scalabor): Met het Scalabor-team wil ik samen met werkgevers in Midden-Gelderland nog meer afstand verkleinen en werkplekken creëren voor mensen die hun talenten graag inzetten. Dit zijn mensen die – om wat voor reden dan ook – wat kwetsbaarder zijn, of voor wie het vinden van een baan niet vanzelfsprekend is. Ook wil ik nieuwe initiatieven ontwikkelen die aansluiten bij de talenten van onze mensen én de behoeften van de arbeidsmarkt. Zo bouwen we aan structurele inclusie en meer kansen voor iedereen.
Hoe ziet uw organisatie er uit over 5 of 10 jaar?
Rüthers (De Variabele): Over 5 tot 10 jaar is ons ontwikkelcentrum verder doorontwikkeld voor alle functies binnen het bedrijf en werken we intensief samen met partners en opdrachtgevers in inclusief ondernemen. Onze interne jobcoach richt zich volledig op begeleiding en groei. Zo maken we inclusiviteit structureel onderdeel van onze organisatie en versterken we ons team en de samenleving.
Van der Brugge (Scalabor): Ik zie Scalabor dan als dé kernvoorziening voor toeleiding naar de arbeidsmarkt, samen met onze ketenpartners, voor inclusief werk in de regio. Een organisatie die samen met gemeenten, bedrijven en partners laat zien dat goed personeelsbeleid en arbeidsmarktkrapte ervoor zullen zorgen dat niemand meer aan de kant staat. Voor mij is dat de toekomst: een arbeidsmarkt waarin inclusie vanzelfsprekend is.
Steneker (KickStart Food): Over vijf jaar zijn we uitgegroeid tot een toonaangevende sociale onderneming die nog meer mensen succesvol heeft begeleid naar reguliere banen, wellicht ook buiten de horeca. We delen actief onze expertise met andere ondernemers en zijn een inspirerend voorbeeld van de succesvolle combinatie van inclusiviteit en ondernemerschap. KickStart Food staat dan synoniem voor bewezen sociale impact én culinaire excellentie.
Mollen (Hagemans): We blijven sociaal ondernemen, met hopelijk mooie nieuwe initiatieven samen met onze partners. Er zijn nog volop kansen en mogelijkheden. Hier gaan we graag mee aan de slag.
Van Baars (De Verschilmakers): Inclusief ondernemen is en blijft een vast en wezenlijk onderdeel van ons bedrijf en onze strategie. Dat is herkenbaar in alles wat we doen.
