Technische ontwikkelingen in de medische wereld zijn hard nodig om de druk op de sector te verminderen. Sencure, onder leiding van CEO Dick van Waes, heeft een innovatieve chip ontwikkeld die medische metingen eenvoudiger, nauwkeuriger en zuiniger maakt. Recentelijk openden ze een kantoor in Nijmegen, waarmee ze hun positie in de chipindustrie verder versterken.
Een unieke chip voor medische toepassingen
Sencure werd in 2018 opgericht als onderdeel van I2M. “We merkten een groeiende vraag naar medische chips en wilden onze eigen chip ontwikkelen. Maar omdat dit niet goed aansloot bij het businessmodel van I2M, dat chips voor andere bedrijven ontwikkelt, besloten we zelfstandig verder te gaan,” legt CEO Dick uit.
De chip die Sencure ontwikkelt, is slechts 6 bij 6 millimeter en kan signalen uit het lichaam opvangen, zoals hart- en hersenactiviteit. Dit biedt grote voordelen voor medische toepassingen, zoals het diagnosticeren van epilepsie of het monitoren van spieractiviteit.
“Wat onze chip uniek maakt, is de uitzonderlijk hoge signaalkwaliteit en het extreem lage stroomverbruik. Hij gebruikt tot 90% minder energie dan bestaande chips,” zegt Dick. “Patiënten die vroegtijdig uit het ziekenhuis worden ontslagen en thuis monitoring nodig hebben, verbruiken met onze chip veel minder stroom. Dit is een groot voordeel voor de patiënt.”
Een ander voordeel is dat de chip kan werken met droge elektroden, waardoor het niet meer nodig is om speciale plakkers op de huid aan te brengen. Hierdoor kunnen patiënten zelf metingen doen zonder hulp van een medisch specialist. “Denk aan een T-shirt met ingebouwde sensoren, waarmee je eenvoudig je hartslag kunt meten,” vertelt Dick enthousiast.
Kansen op de consumentenmarkt
Hoewel de medische wereld de belangrijkste afzetmarkt is, ziet Dick ook veel kansen in de consumentenmarkt. “Steeds meer mensen willen hun gezondheid monitoren. Denk aan apps die je slaap meten, of koptelefoons met sensoren die je mentale toestand analyseren.”
Daarnaast kan de chip een rol spelen in de gaming- en VR-sector. “Onze technologie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om spierbewegingen te registreren, waardoor games en virtual reality nog realistischer worden.” Hoewel de focus nu nog op de medische sector ligt, is Sencure al in gesprek met bedrijven die interesse hebben in toepassingen voor consumenten.
Nieuwe vestiging op techcampus Nijmegen
Om de chip verder te ontwikkelen en productieklaar te maken, heeft Sencure onlangs een nieuwe vestiging geopend op de Novio Tech Campus in Nijmegen. “We hadden extra mensen nodig om te groeien, maar zoals bekend is technisch talent lastig te vinden. Totdat onze recruiter met de gouden tip kwam,” vertelt CEO Dick.
“NXP verkocht vijf jaar geleden zijn audiodivisie aan een Chinees bedrijf, dat onlangs besloot de vestiging in Nijmegen te sluiten. We hebben hier slim op ingespeeld door een volledig team van vijf ervaren engineers aan te nemen. Voor hen was het prettig om als team te blijven werken, en voor ons betekende het een enorme kennisboost.”
De keuze voor Nijmegen was logisch. “Deze regio speelt een steeds grotere rol in de Nederlandse chipindustrie. Het project ‘Beethoven’, dat de ontwikkeling van de Nederlandse chipsector stimuleert, erkent Nijmegen als een belangrijk kenniscentrum. Bovendien zitten we hier dicht bij andere bedrijven in de medische- en chipindustrie.”
De toekomst ziet er veelbelovend uit voor Sencure. Dick vertelt dat de eerste werkende concepten de fabriek al hebben verlaten. “We staan nog maar aan het begin. Onze technologie zal een grote impact maken op de gezondheidszorg en het dagelijks leven van mensen.”